A Multi-Layered House Becomes a Landscape of its Own in Dense Osaka


When cities are so dense and plots of land so small it seems
like you don’t have room for a yard, maybe it’s time to
reconsider what a yard can look like. Presented with the
challenge of designing a sunny and spacious residence in a
cramped Osaka neighborhood, Japanese firm Tomohiro Hata
Architect and Associates
went back in time for a solution,
imagining what the area looked like before it was developed and
aiming to reinvent it for this new purpose.



The architects looked to the nearby mountains and imagined the
lush vegetation that once would have flowed down from them into
the valleys, using this image as the genesis of their
“micro-topography” concept. A series of stacked concrete slabs
echoes the stratification of the Earth while providing airy
open platforms that support a range of ordinary domestic
functions and interplay with nature.



“The stacked ground layer overlaps as ‘sky topography’ when
looking up, and changes the quality of the lower space,” says
the firm. After consulting with structural specialists, they
decided that a structure of three-dimensional branches
mimicking those of trees could support the layers and add to
the organic feel of the house. This stratified layout produces
a series of covered and open spaces and allows for small
gardens to be incorporated into all three levels of the home,
as well as the roof.



Each layer is porous and permeable to the circulation of both
air and the movement of its inhabitants, full of ramps,
terraces and staircases that create meandering paths from the
bottom to the top and back again. Indoor spaces are enclosed
with glass, with private areas lined in warm wood paneling.


All of the layers interact with the external environment,
including the cherry trees that line the block, and invite
local wildlife like birds and bees into the structure.
Ultimately, the design aims to allow people and the city “to
become rich in the cycle of the earth repeated in fragments of
everyday life.”

Add Comment